Hej Morten.
Jeg synes du rammer hovedet på sømmet i dit indlæg. Jeg har stået i præcis samme situation. Sagen er nemlig, at det faktisk ER alt for kompliceret at lave templates til Wordpress. Det skyldes i særdeleshed et uheldigt design af deres templating-motor (eller mangel på samme).
Da folkene i sin tid lavede Wordpress, tænkte man ikke i best practices. Dengang handlede det om at skabe et produkt. Desværre betyder det at en hel del teknisk gæld fortsat følger med Wordpress. I særdeleshed den manglende separation mellem layout og logik. Templates er således desværre en uønsket blanding af markup (HTML) og server side kode (PHP). Det skaber nogle meget uheldige binder, og gør det svært at gennemskue hvordan templates er struktureret, og hvad de mange funktionskald resulterer i. Hvis ikke man forstår hvert eneste funktionskald i disse templates, kan man ikke pålideligt forudsige hvordan ens design kommer til at opføre sig eller tage sig ud. Hvis folkene bag Wordpress ændrer noget, kan det påvirke din template. Det er grundlæggende forkert. Det opfordrer også alt for ofte folk til at lave ny funktionalitet direkte i deres templates, hvilket igen er et skråplan. Skifter man template, mister man funktionalitet.
Derudover er en standard-template til Wordpress kompliceret ift. mængden af filer og størrelsen. Wordpress definerer template-filer til rigtig mange elementer; formularer, blog-poster, kommentarer osv. Det er naturligvis dejligt fleksibelt, men i mange tilfælde unødvendigt, og noget man formentlig ville foretrække kunne styres i ren CSS. Men et kig i en standard-CSS-fil afslører typisk over 1700 linjer CSS - det er simpelthen umuligt at få en komplet forståelse for den slags.
Hvad angår kontrolpanelet, synes jeg det er synd at det fortsat er så fokuseret på blogging. Wordpress bruges oftere og oftere som CMS - men med et blogging-centraliseret kontrolpanel, føles det som at købe en minibus, og flå alle sæderne ud, med det formål at bruge køretøjet som varevogn. Det kommer bare aldrig til at føles helt rigtigt.
På den positive side har I ret i, at der er et dejligt community omkring systemet, ekstremt mange standard-templates, og ikke mindst en pokkers masse moduler (omend sikkerheden i rigtig mange af dem er.. tvivlsom).
For nogle år siden tog jeg sagen i egen hånd, og lavede et CMS som jeg ønskede det skulle se ud. Første version udkom i 2009. Det blev til Sitemagic CMS, som efterhånden er ved at få vind i sejlene. Her er der NETOP tænkt meget på templating-delen. Kan man skrive HTML/CSS, så kan man lave templates. Hvis man vil have en kort introduktion til templating-delen, og sammenligne den med Wordpress' templating, kan man læse følgende artikel:
http://sitemagic.org/GreatForWebDesigners.htmlJeg afholder også et kursus i Odense d. 13. Juli, hvor man er meget velkommen til at komme og høre mere. Det er gratis og inkluderer både morgenmad og middagsmad. Vi kommer hele vejen rundt om Sitemagic CMS - fra installation til brug, designing af templates og udvikling af udvidelser. Et godt kursus for webudvikleren eller webdesigneren der vil levere kundespecikke kvalitetsløsninger. Mere information og tilmelding her:
http://sitemagic.org/Kursus.htmlMan kan naturligvis argumentere for at jeg er forholdsvis farvet, da det er i min interesse at promovere Sitemagic CMS (selv om det er gratis). Så jeg vil da også gerne være ærlig at sige, at der naturligvis er indlysende fordele ved at holde fast i Wordpress. Communitiet er det stærkeste argument, ligesom mange færdige templates og moduler er et plus. Men hvis man har behov for at lave kundespecikke løsninger, og ikke vil/kan bruge standard-moduler og standard-templates, vil jeg mene at kunne argumentere for at Sitemagic CMS vil være det bedre valg.
Held og lykke i jagten på dit CMS. Måske ses vi til kurset :-)
Venligst
Jimmy