Tags:
linux
gnu
unix
terminal
Jeg ser mange steder at Linux, GNU og UNIX ofte bliver brugt i den samme sammenhæng og kontekst, men samtidig ser jeg andre steder at de bliver benævnt som forskellige ting.
Er der nogen som kan forklare forskellene mellem dem? Og omkring flere ting som er relevante i denne sammenhæng?
13 svar postet i denne tråd vises herunder
5 indlæg har modtaget i alt 14 karma
Linux kaldes et Unix-like system, for det er fuldstændig omkodet fra bunden men overholder Posix standarden. Mange systemer har arvet store dele af deres design fra de originale unices...BSDerne, Solaris og så videre.
Læs mere her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Unix
Unix var en række operativsystemer man brugte i gamle dage. De var dog mere eller mindre proprietære alle sammen.
Derfor gik Richard Stallman igang med en "fri" klon af Unix, kaldet GNU. Det er en række programmer, der gør det at bruge computeren muligt. GNU blev udviklet kerneløst, og krævede en seperat kerne for at blive til et fuldt OS man kunne bruge. De gik igang med at lave deres egen, kaldet HURD, men det tog aldrig fart, og er den dag idag ikke færdigt.
Helt udenfor alt det her sad der en finsk ung mand og lavede sin egen kerne, bare for sjov, og kaldte den Linux. Den blev utroligt populær med GNU ovenpå, og drt system man kalder Linux idag hedder formelt GNU/Linux.
For at sammenligne med Windows, så er Windows tilsvarende kommandoprompten og systemværktøjerne, og kernen hedder NT, som tager sig af via drivere at snakke direkte med hardwaren.
Du kan godt komme ud for et sted, der stadig har noget kørende på fx en gammel SCO UNIX, men når du ser et opslag der snakker om UNIX erfaring, så snakkes der typisk om et hvilket som helst moderne UNIX-klon system.
Mac OS X var en Unix-klon, men blev for nogle år siden godkendt som en "ægte" Unix. Den frie BSD, som OS X er i familie med, er også en UNIX, og bruges til de samme ting som Linux mange steder. De største distributioner af BSD er FreeBSD og OpenBSD. Når et jobopslag taler om UNIX erfaring referer de typisk til, at du bare skal have erfaring med administration af et af førnævnte UNIX systemer (eller kloner, som Linux).
Der fandtes også "GUI" til Unix
Der var mange forskellige udgaver af Unix, som var næsten ens, f.eks. HP-Unix, Sun, etc. Linux er i den forbindelse en undtagelse, idet den er open source og at den egentlig ikke er en Unix, selv om den på mange måder minder om Unix.
Ellers er det rigtigt.
Ubuntu er ikke en version af Linux.
Linux er udelukkende en kerne. Den indeholder en scheduler, en memory manager, en netværks stak, et driverlag, filsystemer og den slags. Linux indeholder ikke en grafisk brugerflade, en web browser eller en office pakke.
Det gør en Linux distribution derimod. En distribution (såsom Ubuntu eller Fedora) indeholder Linux kernen, samt GNU værktøjer, Xorg eller lignende grafik server og nok vigtigst af alt, en pakke manager, som gør installation og opgradering af software nemt...noget Linux distributionerne for snart længe siden blev skældt ud for at gøre meget svært.
0
Så UNIX er ikke særlig udbredt, men eksisterer stadig?
Og hvordan kan det så være at til nogle job ansøgninger står der at man gerne skal have erfaring med UNIX (en gang imellem står der UNIX/Linux).
Hvis man så bare bruger Linux, er dét så det samme som at have erfaring med UNIX?
0
Jeg kører pt. Ubuntu, hvor at Linux jo er en del af Ubuntu.
Er det i dét øjeblik at man bruger terminalen at man taler om at man bruge Linux/UNIX?
0
Du bruger Linux/"UNIX" hele tiden, når du bruger Ubuntu. Men det tæller næppe som erfaring du kan bruge til noget i en arbejdssituation -- når virksomheder leder efter UNIX-folk, er det typisk til serveradministration, netværksudvikling o. lign. Så der skal du ned og rode med apache-konfigurationer, postfix-opsætninger, iptables, load balancing og hvad der ellers er af discipliner indenfor systemadministration.
At bruge terminalen er ikke i sig selv nok til ovenståene, iøvrigt -- det er en del af det, dog.
Min arbejdsdag som Linux-admin foregår mere eller mindre på kommandolinien, med SSH-adgang til 5 forskellige servere, nogle inhouse og nogle hos en udbyder.
0
Du bruger Linux/"UNIX" hele tiden, når du bruger Ubuntu. Men det tæller næppe som erfaring du kan bruge til noget i en arbejdssituation -- når virksomheder leder efter UNIX-folk, er det typisk til serveradministration, netværksudvikling o. lign. Så der skal du ned og rode med apache-konfigurationer, postfix-opsætninger, iptables, load balancing og hvad der ellers er af discipliner indenfor systemadministration.
Så den eneste måde man kan få erfaring med dette (uden rent faktisk at have et arbejde) er ved at lave en form for hjemmeserver man kan lege og rode med?
0
Ja, det synes jeg er et godt sted at starte. Hvis du har en stationær computer du ikke bruger længere, kan du sætte den op som hjemmeserver og lege med dét. Du kan eventuelt, som en use case, lave den til filserver og lave nogle backup scripts så du kan backe up fra din alm. computer til den. Hvis du vil rode med webserver kan du evt. bruge den som privat wiki-server til dine noter eller andet sjovt.
Hvis du ikke har en stationær til rådighed, eller "vokser ud" af den på et tidspunkt, og har en smule penge hver måned til det, kan du købe en lille VPS (Virtual Private Server) hos fx slicehost.com.