1
Tags:
diverse
Skrevet af
Bruger #1170
@ 18.08.2002
Design af hjemmesider med tanke på skærmopløsning
Selve artiklen
jeg har valgt at skrive denne artikel, da jeg gang på gang støder på hjemmesider, hvor designeren overhovedet ikke tager hensyn til, at halvdelen af danmarks befolkning kører med en skærmopløsning under 1024*768. Dette skaber problemer i forhold til overskuelighed, design og indhold.
Artiklen vil dog kun indeholde simple ting, som man skal undgå, når man opbygger hjemmesider. Man kan nemlig via forskellige programmeringssprog løse dette problem, men det må komme i en anden artikel :-)
Opbygning af hjemmesiden
Det absolut mest grundlæggende er, at siden skal kunne ses i alle opløsninger. Til dette har man et par valgmuligheder:
1. lav på den første side en valgmulighed, hvor folk selv kan vælge deres skærmopløsning.
2. lav siden med en opløsning på 800*600, istedet for 1024*768.
Forklaring
1. Det er på denne måde lettest for brugeren, hvis de da ved hvad opløsning er. Det kan skabe problemer, hvis det f.eks. er en hjemmeside beregnet for børnehavebørn. Fordelene ved dette valg er, at du er sikret, at siden bliver vist som du vil have den. Mange designere opbygger deres sider med over 10 frames, og hvis siden ikke er lavet til 800*600, så er det umuligt at finde rundt. Se evt mit bands hjemmeside
www.minusme.dk
2. For at bruge denne model, så skal man tænke på, hvilken hjemmeside man har med at gøre. For når du designer din hjemmeside med en skærmopløsning på 800*600, så vil hjemmesiden selvfølgelig forekomme i sin "rigtige" størrelse i denne opløsning, mens den i 1024*768 (eller højere) vil forekomme mindre. ikke sagt, at det er dårligere, men siden vil også forskubbe sig op i højre hjørne, som måske ikke er så smart. Denne løsning kræver dog ikke så meet arbejde som den ovenstående, da man kun skal lave dette ene udlæg af hjemmesiden. Den anden skulle man lave 2 Frameset-sider (én til 1024*768, og én til 800*600).
Afslutning
det lyder umiddelbart simpelt alt dette, men der er trods alt mange hjemmesider, hvor der ikke er taget hensyn til dette. Statistikker viser, at ca. halvdelen af internettets brugere kører med lav opløsning, bla. på grund af de mange ældre bærbare computere på markedet. Artiklen er derfor skrevet til designere, der ikke har SÅ meget forstand på alt det tekniske....
Artiklen er meget enkel, men også meget relavant...
For at tjekke de to løsninger, så beder jeg jer tjekke:
Minus Me
kashmir avisen
God fornøjelse designere!
Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.
Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:
Kommentarer (13)
God artikel...
ret pænt design på Minus Me - den inspirerer mig lidt t. at lave min egen om
Rigtig lækker hjemmeside på Minus Me, det skam godt arbejde!
Et andet forslag til at tilpasse Sitet til opløsningen er at opgive width i % !
God artikel...og også en rigtig flot band hjemmeside!
Men er det virkeligt rigitgt at halvdelen af Danmarks befolkning kører med en skærmopløsning på under 1024*768 ???
Anyway...det er hvertfald et meget relevant emne og noget som man altid skal huske at tage højde for før man designer sin hjemmeside...
Vil lige tilføge at max bredden skal være 743px for at kunne ses på alle skærme, opløsninger og browsere. Da man også skal tage højde for forskellige skærmkrumninger, browser-scroll bredde, chell-tykkelser mm...
Bare en lille kommentar
Faktisk ikke en ret god artikel da den mangler en løsningsmulighed, den som jeg bruger, og sikkert også mange andre.
Det at angive bredden i % i stedet for pixels. Denne løsning gør det muligt at skalere vinduet. Faktisk ligesom det ses her på udv. Den midterste celle/div tilpasser sig størrelsen på browser vinduet, og dette vil i mange tilfælde være det smarteste.
Minus Me har det ikke så godt i Mozilla ..
Men god artikel!
Svar til Kaare: Denne artikel er skrevet til folk, som designer hjemmesider, som ikke fylder hele vinduet. Derfor kan man ikke angive width i %... det skal være en fast pixel længde
Fin artikel, men man kan jeg lave forskellige resizes med Java, hvis man vil sikre sig. For det med at opgive i % ender altid med, at se dårlig ud hvis folk køre med stor og lille tekststørrelse.
Næ nej, hav 2 / 3 resizes m. Java, som tilpasser sig efter opløsning og gør ALT statisk (Tekst, tabeller, frames o. lign i pixels)
Fin artikel, men man kan også lave forskellige resizes med Java, hvis man vil sikre sig. For det med at opgive i % ender altid med, at se dårlig ud hvis folk kører med stor eller lille tekststørrelse.
Næ nej, hav 2 / 3 resizes m. Java, som tilpasser sig efter opløsning og gør ALT statisk (Tekst, tabeller, frames o. lign i pixels)
Du kunne selvfølgelig centrere billedet fuldstændigt på dit band's hjemmeside, ville ikke irretere bruge på 800*600..
Godt, nødvændigt - sådan skal det gøres! 4/5
Svar til Rune Madsen, selv om man ikke designer hjememside som fylder hele bredden, kan man sgatens bruge % man definier icss at html og body skal være 100% og lave en div f.esk page som man sætte til pixel, på den måde rykke page div sig når man nedskaler, men page div'en vil have samme bredde.
Du skal være
logget ind for at skrive en kommentar.