I gang med mySQL part 2

Tags:    php
Skrevet af Bruger #320 @ 06.01.2002
Start på MySQL - part 2

Hej igen. I sidste artikel lærte du hvordan du styrer MySQL, via en MS-DOS Prompt. Der gennemgik vi koder som CREATE, INSERT og DELETE. I denne artikel skal du lære at bruge MySQL, via query'es i et ganske almindeligt PHP-Dokument. Start med at åbne NotesBlok, eller hvilket program du nu bruger, til at kode PHP i. Vi skal, som noget nyt, starte med at oprette connection - altså forbindelse - til MySQL databasen. Det skulle vi ikke i DOS, da vi kørte filen mysql.exe Vi lægger forbindelsen i en seperat fil, kaldet config.php, og så inkluderer vi den på dine sider. Det er meget smart, hvis du får nyt brugernavn til MySQL. Så skal du bare rette i én fil, istedet for fx. 20 filer. Lad os lave config.php:
<?
function con_db() {
 mysql_connect ("HOST","USER","PASSWORD");
 mysql_select_db ("DATABASE");
}
?>
Forklaring: Her opretter vi en funktion som hedder con_db. Så skriver vi mellem { og }, hvad PHP skal gøre hver gang den støder på con_db(); Og så nok om det. Det er jo en MySQL artikel, og skulle nødigt udvikle sig til at blive en PHP artikel om Funktioner. Nå men nu skal vi vist have oprettet en tabel hva..?
<?
include ("config.php");
$query = "CREATE TABLE tabel (
id int(4) not null primary key auto_increment,
navn varchar(50))";

mysql_query ($query) or die (mysql_error());
echo ("Tabellen blev oprettet");
?>
Forklaring: Vi starter med inkludere config.php. Så tildelere vi variablen $query en værdi. I dette tilfælde er den en ganske almindelig MySQL query, som du lærte om i sidste part. Så laver vi en mysql_query og angiver at $query værdien skal være query'en. Hvis der sker en fejl, så skriver MySQL en fejlmeddelelse ud. Ellers skriver den: Tabellen blev oprettet.

Det var jo let nok. Lad os kigge lidt på, hvordan vi får indsat noget i vores tabel. Igen skal vi bruge en query, lidt ala. ovenstående:

<?
include ("config.php");
$query = "INSERT INTO tabel (id,navn) VALUES ('','Jakob')";
mysql_query ($query) or die (mysql_error());
echo ("Dataene blev indsat i tabellen");
?>
Forklaring:Igen inkluderer vi config filen. Vi bruger samme tricky variabel som sidst. Dog med nogle få ændringer. Hvis du har fulgt første part af artiklen, så burde du vide hvad koden betyder. Og ellers er resten af koden det samme som den første kode. Dog er "Tabellen blev oprettet" erstattet af "Dataene blev indsat i tabellen".

Nu tror jeg vi tager en lille pause, og drikker en cola.

Aaahhh. Det var dejligt. Nå, lad os få skrevet alt vores data ud. Princippet er det samme som i min artikel 'Lav en gæstebog', men jeg vil alligevel lige gennemgå systemet og koderne for dig.

<?
include ("config.php");
$query = mysql_query("SELECT * FROM tabel");
while ($data = mysql_fetch_array($query)){
echo ("ID: $data[id]
"); echo ("ID: $data[navn]
"); } ?>
Forklaring: Igen, igen inkluderer vi config filen. Så tildeler vi variablen $query en værdi. Og så kommer der noget nyt. Med koden while, kører vi tabellen igennem for hver række. $data[id] bruges til at udskrive ID for hver indsat bruger i tabellen. Ligeledes bruges $data[navn] til at udskrive navnet for hver indsat bruger.

Det var så part 2 af artiklen. I 3. (og måske sidste) part skal vi se lidt på kommandoerne ALTER og DROP. Så du har noget at glæde dig til!




Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (4)

User
Bruger #4466 @ 18.09.03 14:59
Der mangler lige
con_db();
Efter hver
include ("config.php";);

Men eller kanon...
User
Bruger #4536 @ 05.12.06 22:01
Kort og godt... Faktisk var det min intro til Videregående SQL databaser, men er meget imponeret over funktionerne :) Glæder mig til at læse part 3
User
Bruger #5978 @ 14.06.07 14:45
god og lærerig
User
Bruger #5978 @ 22.11.07 22:18
Fik utrolig meget ud af at læse denne og de 2 andre i tidernes morgen
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t