Ikoner

Tags:    diverse
Skrevet af Bruger #58 @ 14.06.2001
Pæne ikoner

I denne artikel vil jeg forsøge at fortælle hvordan man kan lave ikoner der er pæne. og samtidig fortæller hvad de er til. Jeg bruger selv Borland's Image Editor (følger med Delphi), men de fleste ikonprogrammer skulle fungere nogenlunde ens. Da Image Editor ikke kan lave ikoner større end 32 x 32 eller med flere end 16 farver, vil jeg ikke dække det i artiklen.

Det første skridt

Det første du skal, når du vil lave et ikon, er selvfølgelig at få en ide. Du skal hele tiden tænke på hvad ikonet skal bruges til, og hvordan den grundlæggende form skal være.
Eksempel: Mit ikon til QBasic programmer (.BAS, ja jeg skriver også lidt QBasic ind imellem) forestiller et papir, hvor der står noget fra et QBasic program på. Ved siden af papiret står der QBX. Det ikon fortæller på en simpel måde, at der her er tale om kildekoden til et program skrevet i QBasic.
Eksempel 2: Ikonet til mit AutoInstaller program forestiller en diskette og en pil der peger over på en computer. Oven over står der "Auto". Det fortæller at der her et tale om en installation der foregår automatisk.
Begge disse eksempler fortæller om ikonets grundlæggen form og ikonets formål. Mere skal der ikke til. Nu vil jeg fortælle lidt om hvordan du kan lave de fleste ting, der er normale at bruge i et ikon:

Baggrunden

Det ser normalt pænest ud, hvis baggrunden er gennemsigtig. Du kan også bruge en ensfarvet baggrund, men det kan godt virke lidt for voldsomt. Prøv at undg† at lave en flerfarvet baggrund.

Tekst

Vær varsom med tekst. Prøv at undgå at lave ikoner der udelukkende består tekst, de er både kedelige og teksten kan være svær at læse. Når du skal lave tekst, så vil jeg anbefale at bruge ikonprogrammets værktøj til at skrive tekst med. Det er ogs† en god ide‚ at holde sig til skrifttypen Small Fonts, helst i 5 eller 7 punkt. Hvis du vælger 5 punkt, så brug kun store bogstaver.
Det kan også se godt ud med eet stort bogstav, og så en eller anden simpel grafik uden om. Men grafikken skal ikke være for simpel, så kan det blive det grimt. Et godt eksempel på det, er ikonerne i MS Office 2000.

Papir

Hvis du vil lave et stykke papir på dit ikon, her er min måde at gøre det på:
  1. Tegn en boks på den størrelse papiret skal være. Baggrund hvid, kant mørkegrå.
  2. Tegn en linie. Startpunktet ligger på den øverste streg, tre eller fire pixels fra højre side. Slutpunktet ligger på højre kant, tre eller fire pixels nede. Linien skulle gerne ligge 45° på både øverste kant og højre side.
  3. Tegn to linier fra endepunkterne på den skrå linie, de skal begge ligge 90° på hhv. øverste og højre kant. De skal møde hinanden inde på papiret. Du skulle nu have noget lignende et æseløre.
  4. Nu mangler kun den sidste farvning. Kanter mod venstre og opad skal være sølvgr†. De resterende kanter skal være mørkegrå. Resultatet skulle gerne se nogenlunde sådan ud:


Vinduer

(Altså sådan nogen fra Windows, ikke sådan nogen der sidder i et hus.)
  1. Lav en helt grå kasse.
  2. Tegn to linier til øverste og venstre kant. De skal begge to være hvide.
  3. Tegn to linier mere, denne gang på nederste og højre kant. De skal være mørkegrå.
  4. Øverst i vinduet laver du en mørkeblå kasse. Den skal fylde hele bredden, og være 2-3 pixels høj. Det er titellinien. Hvis du vil have en endnu bedre effekt, så lav en "gradient" effekt på nogenlunde denne måde:


Til sidst

Nu er der ikke lige flere ting jeg kan komme på, men ligegyldigt hvad du laver på et ikon: Keep it simple! Prøv at se på andres ikoner for at få inspiration, eller et tip til hvordan du kan lave en bestemt ting. Og så lige to advarsler til sidst: Du må aldrig, gentager ALDRIG, bruge "invers" farven! Det er tudegrimt, og tjener intet formål. Hold dig langt væk! Du skal også sørge for, at ligegyldigt hvilke farver brugeren har valgt i Windows, så skal ikonet give samme mening. Derfor skal du ikke lave en helt sort figur på gennemsigtig baggrund. Hvad nu hvis brugeren har en sort baggrund?
Jeg skal nok også lige sige, at alt i denne artikel er baseret på min egen mening, og jeg hverken kan eller vil garantere at alle andre har samme mening om hvad der gør et ikon godt/flot.


Hvad synes du om denne artikel? Giv din mening til kende ved at stemme via pilene til venstre og/eller lægge en kommentar herunder.

Del også gerne artiklen med dine Facebook venner:  

Kommentarer (1)

User
Bruger #5097 @ 27.02.04 14:09
Syns ikke den fortæller noget specielt.

Hvad lærer vi af denne artikel?
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
t