Datamatiker, datalog eller IT-supporter?

Tags:    diverse

<< < 12 > >>
Hey..

Jeg har gennem de sidste år gerne ville have en uddannelse indenfor computere og var da egentlig også begyndt. Det stoppede hurtigt da jeg blev mis-informeret af en studie-vejleder. Jeg var meget skole-træt og ville gerne vide hvad de forskellige ting indebar, men det vidste hun ikke særlig meget om.

Nu prøver jeg at spørge et sted hvor jeg ved der sidder nogen med den rette viden. Hvad går de 3 uddannelser ud på? Hvad skal man igennem? Hvad kommer man til at arbejde med bagefter?

IT-supporter har jeg rimelig styr på, men hvis der sidder nogen som er IT-supporter derude, så giv mig lige lidt af jeres gyldne viden :)

Datamatiker og datalog har jeg ikke så meget styr på.

PS: Matematik og Computer er mine stærkeste områder.



Indlæg senest redigeret d. 20.01.2008 13:22 af Bruger #4471
Har ikke selv så meget forstand på det, men er selv i gang med at kigge på it-uddannelser. Prøv at tage et kig inde på ug.dk

http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?article_id=udb-datamatiker

http://www.ug.dk/Uddannelse.aspx?article_id=udb-natviddatalogi

http://it-uddannelser.nu

http://itu.dk

Husk at passe på med de korte uddannelser. Det er svært at få job bagefter og i øjeblikket er der hårdt brug for folk med længere uddannelser.



Indlæg senest redigeret d. 20.01.2008 14:36 af Bruger #3275
Datalog uddannelsen regner jeg med at starte på nu her.

Følgende er mine indtryk af uddannelsen:

I det det er en universitetsuddannelse er det 3 år for banchelor, og så 2 år for kandidat. Og selve måden du for det hele lært på vil være en del anderledes en datamatiker, da det ikke er en univeristetsuddannelse.

På datalogi uddannelsen ligges der meget vægt på Matematik (der kræves også mat på a niveua). Meget af tiden går med ikke at programmere, hvor man i stedet lærer om datastrukturer, algortimer osv.

Følgende har jeg hørt en del folk sige: En nyuddannet datamatiker vil ofte være hurtigere til at programmere end en nyuddannet datalog - og resultatet vil være det samme. Til gengæld vinder datalogen på det lange løb, da han har den dybere forståelse for tingene, og kan derfor forholdsvis let sætte sig ind i nye ting.





hvis du er smart så lader du være med at overveje it-supporter. Grundene er mange, men tag det fra mig som har gået på uddandelsen at det ikke er noget værd. Hvis du får et job bagefter, bliver det formentlig som telefonsvarer.
Alternativt kan du undersøge datateknikker, men det er svært at få en praktikplads.



Det bliver nemmere at rådgive dig om uddannelserne, hvis du har styr på hvad du vil.
Meget kort:
Datamatiker er en mere praktisk uddannelse, hvor datalog er mere teoretisk. Brian Hvarregaard kom med en metafor, som jeg gentager: En datamatiker er murearbejderen, som kan finde ud af at bruge en hammer, save med en sav og ved hvor sømmene skal være. En datalog er bygningsingeniøren, som ved hvorfor man skal save, hamre og placere søm, som man gør det.(Og han kan selvfølgelig også finde ud af at gøre det:))

Personligt regner jeg med ikke at tage andet end gym.(Og det er kun for det sociale, og fordi jeg elsker at lære:))

Husk at passe på med de korte uddannelser. Det er svært at få job bagefter og i øjeblikket er der hårdt brug for folk med længere uddannelser.

Det kommer an på hvilket job han skal have!:P:P

Lige en lille tilføjelse: Det er ikke kun de "officiele" uddanelser man kan bruge. Det at oprette et firma, og få det til at køre er mindst ligeså lærerigt!



Indlæg senest redigeret d. 20.01.2008 16:59 af Bruger #4479

Det kommer an på hvilket job han skal have!:P:P

Næh, faktisk ikke. Der er ikke særligt mange der kan bruge datamatikere for tiden. Uanset om opgaven så sagtens kunne laves af en datamatiker eller ej. Problemet er dels at arbejdsgiverne ikke aner hvad deres opgaver kræver, dels at Danmark er ved at skvulpe over af lynkinesere/datamatikere/andre kortuddannede, at det er svært at vælge og vrage - de kan alle sammen det samme.

En længere uddannelse på IT-området er en fribillet til et godt job.



Per: Jo da. Hvis han vil være telefon-supporter kan han da sagtens klare sig uden at være datalog. :)

Anyways, uddannelse er IKKE en fribillet til et godt job. Jeg tror desværre ikke engang at det var en joke fra din side.
Det giver selvfølgelig større muligheder! Og det kan helt sikkert være forskellen på om du får et job eller ej. IMHO er det bare for latterligt at tage en uddannelse og lægge vægt på hvilke job man kan få bagefter(fordi andre tror at det er en god uddannelse), i stedet for at kigge på læringsindholdet!



Jo, på IT-området er en længere uddannelse en direkte fribillet.

IT-arbejdsmarkedet er fyldt op med morons der intet kan med en computer, men har en lang uddannelse og et fint stykke papir hvor der står det på.

Det er folk med papir på hvad de kan, arbejdsgiverne sulter efter. Skråt op med hvad de kan.

Sådan er altså desværre den gængse holdning ude på arbejdsmarkedet, whether you like it or not...



Nu skriver du i dit indlæg, at du har været skoletræt, så hvis du vælger at tage fem år på universitetet er der da en overhængende risiko for at det kan gentage sig.

Jeg har selv lige afsluttet datamatikeruddannelsen, og jeg har fået arbejde i IT afdelingen hos en stor dansk virksomhed, hvor der er mange datamatikere ansat. Jeg ved ikke lige, hvordan Per Sikker kan være så sikker på, at der ikke er brug for datamatikere. Det er så afgjort ikke en holding, jeg er stødt på. Jeg ved godt, at der var overflod af datamatikere lige da IT boblen brast, men efterspørgslen er anderledes nu og udbuddet er voldsomt reduceret.

Som der er nogle der har skrevet, står valget mellem teori eller praksis. På datamatikeruddannelsen har man programmeringsopgaver fra dag et, hvor man bliver præsenteret for et problem, hvorefter man løser det ved computeren. Denne arbejdsform virkede perfekt for mig, og så er jeg i realiteten lige glad om en universitetsuddannelse ville være bedre.

En datamatikeruddannelse er på ingen måde en blindgyde. Hvis man ønsker at tage en mere teoretisk overbygning senere kan man f.eks. tage en Master i IT.

Mit beskedne råd er, at du skal vælge den uddannelse, der passer bedst til dig. Hvis du brænder for det du laver, og du viser en kommende arbejdergiver, at du har potentiale, skal du nok få job uanset hvad.

Jeg tror, jeg ringer til min gamle skole i morgen og forlanger reklampenge for dette indlæg :)



Det er nu heller ikke mit indtryk at der ikke er brug for datamatikere på arbejdsmarkedet. På mit arbejde har vi både datamatikere og dataloger, men flest datamatikere. Arbejdsrutinerne er stort set de samme her, men datalogerne har selvfølgelig en anden indgangsvinkel til opgaverne og en større teoretisk viden.

Personligt har jeg ikke mere end en 9. klasses eksamen og har været heldig at få foden inden for som systemudvikler alligevel. Men det er bestemt ikke en vej jeg vil anbefale da en godkendt uddannelse vil være et meget bedre grundlag. Det er sværrere at bevise hvad man kan når man ikke har et eksamensbevis fyldt med høje tal.

Om du skal vælge datamatiker eller datalog kommer nok an på hvilken indgangsvinkel du vil have. Så vidt jeg er orienteret er datamatiker mere praktisk og erhvervsrettet mens datalog er mere teoretisk og dybtegående.




Undskyld mig, men jeg synes godt nok at der er et par personer i denne tråd der gentager ting som muligvis var gyldige for et år eller to siden, men som nu er noget vrøvl. Der er i den grad brug for datamatikere lige nu (der er stort set altid brug for dataloger), og de sidste meldinger er gået på at de nærmest bliver tilbudt job før de er færdige med deres uddannelse. Der er stor mangel på IT folk (ja faktisk folk i det hele taget), og jeg tvivler på at det er for sjov at diverse dusørsites, hvor der udloves dusører på mange tusinde kroner for bare et tip om en kvalificeret ny medarbejder, stortrives lige for tiden. Hold nu op med at gentage ting bare fordi de var sande for et par år siden :)

Som jeg har skrevet herinde mange gange før, så er datamatiker uddannelsen lidt spøjs på specielt et punkt. Den er både kortere og nemmere end datalogi, hvilket gjorde at ALT for mange søgte ind og to år efter var der derfor alt for mange datamatikere. Der var ikke brug for så mange, og derfor kunne mange ikke få job, og arbejdsløshedsprocenten var derfor, af gode grunde, høj for datamatikere. Det skræmte så folk væk, og pludselig kunne datamatikere sagtens få job, af den simple årsag at der blev uddannet for få af dem. Det fik så folk til at søge ind i hobetal, og dermed var en ond cirkel skabt. Derfor skifter tendensen sådan ca. hver 2-3. år.

I mine øjne er det ret simpelt: Har du lyst til at gå i skole i 5 år mere, og lære en masse om teorien bag datalogi, jamen så er datalogi perfekt for dig. Er du mere til den praktiske del, og kan du bedre overskue 2 år og 3 måneder, jamen så er datamatiker sgu nok et bedre valg. Dem der er dygtige og vælger en af delene, skal nok få et job - dem der ikke er dygtige, jamen de dropper enten ud af datalogi fordi det er for svært, eller får aldrig et job fordi at arbejdsgiverne tydeligt kan høre at de har snyltet sig igennem datamatiker uddannelsen og i virkeligheden ikke kan skrive 3 linjer korrekt kode. Sådan er verden nu engang så dejlig simpel nogen gange :)

Mvh.

Kasper (TSW)



<< < 12 > >>
t